Resepi : Daging Salai Masak Lemak Cili Api
Sumber :http://arebie.blogspot.com/
Bahan
- 500g daging (dipotong blok)
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 4 sb serbuk kunyit
- 10 biji cili padi
- 2 btg serai (diketik)
- 1 tiub santan / santan drpd 1 biji kelapa
- 1 cawan santan cair
- garam + perasa + gula
- air secukupnya
Cara
- Cucukkan daging dgn pisau & lumur garam + serbuk kunyit
- Bakar atas arang ( pakai oven je 180c dlm 30-40min)
- Angkat & hiris nipis, ketepikan
- Tumbuk lumat / kisar halus bwg merah + putih + cili padi
- Masukkan santan cair & bahan tumbuk + serai dlm periuk
- Buka api & reneh hingga mendidih
- Masukkan serbuk kunyit
- Masukkan daging
- Tambah garam + gula + perasa
- Masukkan air jika mahu & tunggu hingga mendidih
- Masukkan santan pekat & tunggu hingga santan betul2 masak.
Sumber :http://arebie.blogspot.com/
Bahan
- 500g daging (dipotong blok)
- 1 biji bawang besar
- 5 ulas bawang putih
- 4 sb serbuk kunyit
- 10 biji cili padi
- 2 btg serai (diketik)
- 1 tiub santan / santan drpd 1 biji kelapa
- 1 cawan santan cair
- garam + perasa + gula
- air secukupnya
Cara
- Cucukkan daging dgn pisau & lumur garam + serbuk kunyit
- Bakar atas arang ( pakai oven je 180c dlm 30-40min)
- Angkat & hiris nipis, ketepikan
- Tumbuk lumat / kisar halus bwg merah + putih + cili padi
- Masukkan santan cair & bahan tumbuk + serai dlm periuk
- Buka api & reneh hingga mendidih
- Masukkan serbuk kunyit
- Masukkan daging
- Tambah garam + gula + perasa
- Masukkan air jika mahu & tunggu hingga mendidih
- Masukkan santan pekat & tunggu hingga santan betul2 masak.
No comments:
Post a Comment