BAHAN-BAHAN :
- 300 gm udang
- 1 biji buah tomato - dihiris
- 1 biji bawang besar - dimayang
- 1 batang kulit kayu kulit manis
- 2 tangkai bunga lawang
- 1 tangkai daun kari
- 5 sudu besar minyak
- 1 sudu besar serbuk kari daging
- 1 sudu besar serbuk cili jenama BABAS
- 1/2 cawan air
- 6 biji bawang putih - ditumbuk lumat
- 2 cm halia - ditumbuk lumat
CARA MENYEDIAKAN :
- Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bawang,kayu kulit manis,bunga lawang dan daun kari sehingga bawang garing dan berbau wangi.
- Kemudian,masukkan bawang putih serta halia dan goreng lagi sehingga garing.
- Masukkan air,serbuk kari dan serbuk cili serta bahan perasa.Kacau sehingga rata.
- Akhir sekali,.masukkan udangserta buah tomato. Kacau lagi biar sebati.
- Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment