Monday 23 July 2012

DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API




Resepi : Daging Salai Masak Lemak Cili Api

Sumber :http://arebie.blogspot.com/

Bahan

- 500g daging (dipotong blok)

- 1 biji bawang besar

- 5 ulas bawang putih

- 4 sb serbuk kunyit

- 10 biji cili padi

- 2 btg serai (diketik)

- 1 tiub santan / santan drpd 1 biji kelapa

- 1 cawan santan cair

- garam + perasa + gula

- air secukupnya

Cara

- Cucukkan daging dgn pisau & lumur garam + serbuk kunyit

- Bakar atas arang (  pakai oven je 180c dlm 30-40min)

- Angkat & hiris nipis, ketepikan

- Tumbuk lumat / kisar halus bwg merah + putih + cili padi

- Masukkan santan cair & bahan tumbuk + serai dlm periuk 

- Buka api & reneh hingga mendidih

- Masukkan serbuk kunyit 

- Masukkan daging 

- Tambah garam + gula + perasa

- Masukkan air jika mahu & tunggu hingga mendidih

- Masukkan santan pekat & tunggu hingga santan betul2 masak.

No comments:

Post a Comment